Höstsoppa

Efter fina dagar i Stockholm hos ungdomarna och lilla barnbarnet har vi landat i Suddesjaur igen. Ja, det vill säga jag och Zigge. Rickard fick packa om direkt och åka på jobb i Västerfjäll.
Som tur var hade min svärmor handlat mat åt oss, som det bara var att svänga förbi och hämta på hemvägen. Det sparade oss tid och kraft, efter en intensiv helg. Vi fick bland annat rotfrukter, som jag kokade en god höstsoppa på.
Receptet går att variera i det oändliga, med olika val av grönsaker och kryddor.
Så här gjorde jag min höstsoppa:
3 stora morötter
3 palsternackor
2 potatisar
3 tomater
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 msk rapsolja
1 krm cayennepeppar
1 krm mald ingefära
1 msk paprikapulver
(grädde)
Skiva och hacka grönsakerna. Fräs löken och vitlöken i rapsolja i en kastrull tillsammans med kryddorna. Häll på vattnet, koka upp och lägg i buljongtärningarna. Tillsätt resten av grönsakerna och koka på svag värme i 20 minuter.
Jag hällde i en skvätt grädde på slutet och mixade sedan soppan slät med en stavmixer. Istället för att smaka av med salt strödde jag flingsalt på tallriksportionen.
ICAs Smördegsstänger med ostsmak passade utmärkt till.