Välkommen, september!

September är här, och jag plockar lingon på vår skogstomt. Det känns lyxigt. I år ska det bli både sylt och dricka. Jag fotograferar en del av skörden i min största guksi. Den stora träkåsan är en av många minnessaker från mina föräldrar.
Jag är glad över den. Den påminner mig om deras intresse för friluftsliv och konsthantverk - ljusa minnen, som jag vill förvalta.

Lavendeln blommar som vackrast nu. Jag har burit lerkrukan in och ut den senaste veckan, för att få njuta längre av den. Det har varit kalla nätter länge och nattfrosten kom den 28 augusti till oss i Suddesjaur.

Rönnbär hör september till. Det är mycket av dem i år. En del säger, att då blir vintern kall och snörik, och andra att den blir snöfattig, eftersom rönnen inte orkar bära både snö och bär. Sanningen är att mängden bär styrs
av om sommaren är lagom varm, med
mycket regn, för då bildas många blomanlag, som resulterar i mycket bär året därpå.
Mamma gjorde rönnbärsgelé. Jag funderar på att prova koka saft på rönnbär, efter ett recept på bloggen Niiinis Kitchenlife. Bären sägs vara så C-vitaminrika, att de räknas som ett av Sveriges superbär. Det kan behövas något stärkande under vintern, för den är lång och mörk, oavsett hur vädret blir.