Mangoldsoppa

Det är skördetid och vi äter så mycket som möjligt direkt ur vår odling. Nattfrosten lurar i Suddesjaur, så det gäller att ta tillvara grödorna. Häromdagen provade jag att laga en mangoldsoppa, som både jag och maken blev nöjda med.
Recept
1 lök
1 vitlöksklyfta
Matolja
250 g mangold
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
Blandade färska örtkryddor
Äppelcidervinäger
Vitpeppar
Salt
Kokta ägg (6 min) till servering
Fräs hackad lök och vitlök i olja. Hacka mangolden grovt och lägg den i kastrullen tillsammans med löken. Fräs några minuter tills mangolden blir mjuk. Tillsätt vattnet och buljongtärningen, och koka på låg värme i ca 10 minuter.
Ta av kastrullen från spisen, tillsätt grädden och hackade färska örtkryddor efter smak (jag tog oregano, timjan och gräslök) och mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med vinäger, vitpeppar och salt. Servera med två
ägghalvor i varje tallrik.