birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Himmelsk pärlemor

Publicerad 2019-12-30 14:05:22 i Allmänt, Dagbok, Natur, Personligt,

(null)

Idag var det första gången som jag lyckades fotografera pärlemormoln. 

(null)

De skimrande slöjformade molnen formerade sig vackert över Suddesberget innan de upplöstes och försvann. Det var en högtidsstund ute på isen.

Pärlemormoln är sällsynta. De består av små partiklar av flytande eller fast vatten samt svavelsyra och salpetersyra och bildas på 20-30 km höjd, alltså dubbelt så högt som de vanliga molnen. 

Storleken på partiklarna är enhetlig, vilket gör att ljuset sprids på ett likartat sätt för varje våglängd. Då sker en färgseparering, som gör att molnen skimrar vackert likt pärlemor. Om dessa moln bildas under andra förhållanden, då dropparna inte är lika stora, blir molnen mer silvervita.

(null)

Pärlemormoln framträder tydligast om luften är ren och klar i de lägre luftlagren, till exempel efter en kallfrontspassage. De  kan bildas när det blåser kraftigt över den skandinaviska fjällkedjan under vintern. Det stämmer bra med den senaste tidens väder hos oss.

Jag är glad att jag har fått se och uppleva himmelsk pärlemor i Suddesjaur!

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela