birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Midnattssolens tid

Publicerad 2019-06-14 09:12:36 i Allmänt, Dagbok, Natur, Personligt,

(null)

De ljusaste nätterna i norra Norrland kallar vi ofta för midnattssol (även jag), men "äkta" midnattssol är endast det fenomen då solen under ett dygn aldrig befinner sig under horisonten. Just nu är det midnattssol i Kiruna. I Suddesjaur räknas det som natt i drygt en timme. Den ljusaste natten här är på midsommarafton, då det är natt endast i 53 minuter.

(null)

Jag kommer ändå att kalla tiden då det aldrig blir riktigt mörkt för midnattssolens tid. Ljuset är fantastiskt! I natt stod jag på bron som går över Suddesälven och såg på naturens skådespel. Solljuset skiftade fort och målade landskapet i olika färger.

(null)

Plötsligt kom det en skogshare hoppades rakt emot mig på vägen. Den stannade upp i slutet av bron, satt helt stilla en stund och vände sedan om. Det är på natten och tidigt på morgonen som det händer de mest magiska saker i naturen.

(null)

Den lågt stående solen gjorde kraftledningen till en brinnande solgata. Jag är svag för kraftledningsgator. De skapar effektfull spänning i landskapet var än de är.

(null)

Ett svanpar skrek efter varandra i den ljusa juninatten, myggen surrade runt huvudet och fisken vakade i sjön. Midnattssolens tid. Det är då allt står stilla och andas med lätthet. 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela