birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Höstvinter

Publicerad 2019-10-12 19:41:33 i Allmänt, Dagbok, Natur, Personligt,

(null)

Höstvintern har anlänt till vårt älskade Suddiesjávrrie. Det är en mellanårstid, precis som vårvintern. I Sápmi finns det åtta årstider: vår, vårsommar, sommar, höstsommar, höst, höstvinter, vinter och vårvinter. När hösten möter vintern är det höstvinter, tjaktjadálvve på samiska. 

Snön har kommit till oss, men lovar inte att ligga kvar. Än är det bara oktober och vädret är ombytligt. Vintern har gjort sig påmind, med minusgrader och snöfall. Den är på väg, ändå dröjer sig hösten kvar...

(null)

Höstlöven sticker upp ur nysnön. Skottkärran vilar sig mot trädet. Trädgårdssäsongen är slut, men vill inte släppa greppet helt. Det är vemodigt och samtidigt välbekant. Det finns en trygghet i årstidernas växlingar. Men vart tog sommaren egentligen vägen? I år tycker jag att den blev ovanligt kort. 

(null)

Men naturen sviker inte. Snön gör allting nytt. Landskapet förändras och det går inte att låta bli att förundras. Höstvintern är inte min årstid, men nu är den här. Det är en mellantid att försöka göra det bästa av, att välja att se det vackra.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela