birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Suddesjaurs syjunta

Publicerad 2020-10-27 16:03:25 i Allmänt, Kultur, Mat, Natur, Personligt,

(null)
I Suddesjaurs syjunta börjar vi alltid med att äta tillsammans. Dagens lunch hos Sylvia bestod av lokala läckerheter, som gravad gädda, stekt inlagd siklöja, stekt sik, rökt röding, romsås, ljusugnsbröd och mandelpotatis. Det var gott alltihop! Stekt inlagd siklöja ska jag prova att göra själv, eftersom vi fick mycket siklöja i höstens fiskenät.

(null)
Sedan blev det förstås kaffe med dopp. Fika tillhör det viktiga i sammanhanget. Vi äter och pratar mycket när vi ses, precis som jag kommer ihåg att det var i mammas syjunta. Jag minns inte att de handarbetade. Det gör vi ibland. 

(null)
Nu har vi högläsning ur "Herrarna satte oss hit" av Elin Anna Linna, som har blivit nominerad till Augustpriset med just den boken. Det är ett starkt vittnesmål om tvångsförflyttningar av samer i början av 1900-talet, ett stycke historia som alla svenskar borde ta del av. 

(null)
När isen lägger sig på sjön och dagarna blir allt kortare, är det mysigt att ha syjuntan att se fram emot varje vecka. Det går aldrig att underskatta vikten av social gemenskap.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela