birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Skogens guld

Publicerad 2019-07-31 08:39:55 i Allmänt, Dagbok, Mat, Natur, Personligt,

(null)

En skopa guld, ett värdefullt fynd. Hjortronen har blivit mer eftertraktade för oss nu när vi bor i Suddesjaur på heltid. Vi bevakar dem och vill gärna vara först på vårt hjortronställe.

(null)

Hjortron, som inte är ett bär utan tillhör stenfrukterna, innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker dagsbehovet. De innehåller dessutom fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten.

(null)

Det blev inget guldår på hjortronfronten, men ca 5 liter lyckades vi i alla fall skrapa ihop på den lilla myren. Ifjol plockade vi nästan det dubbla. Den kalla och blåsiga försommaren for illa med blommorna i år.

(null)

Jag har kokat sylt på nästan alla bär i år, efter ett enkelt klassiskt recept. 
  • 1 kg hjortron
  • 500 g syltsocker eller vanligt socker

Minska mängden socker, om du vill ha en syrligare sylt. Jag gjorde två olika syltkok, ett sötare och ett syrligare.

Blanda hjortron och socker i en kastrull. Låt bären saftar sig en stund. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Häll upp sylten på rena burkar. Jag kokar mina burkar och lock, häller den varma sylten i de heta burkarna och försluter dem direkt.

Fläskpannkaka med hjortronsylt och grädde, är en favorit hemma hos oss.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela