birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Skogens guld

Publicerad 2019-07-31 08:39:55 i Allmänt, Dagbok, Mat, Natur, Personligt,

(null)

En skopa guld, ett värdefullt fynd. Hjortronen har blivit mer eftertraktade för oss nu när vi bor i Suddesjaur på heltid. Vi bevakar dem och vill gärna vara först på vårt hjortronställe.

(null)

Hjortron, som inte är ett bär utan tillhör stenfrukterna, innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker dagsbehovet. De innehåller dessutom fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten.

(null)

Det blev inget guldår på hjortronfronten, men ca 5 liter lyckades vi i alla fall skrapa ihop på den lilla myren. Ifjol plockade vi nästan det dubbla. Den kalla och blåsiga försommaren for illa med blommorna i år.

(null)

Jag har kokat sylt på nästan alla bär i år, efter ett enkelt klassiskt recept. 
  • 1 kg hjortron
  • 500 g syltsocker eller vanligt socker

Minska mängden socker, om du vill ha en syrligare sylt. Jag gjorde två olika syltkok, ett sötare och ett syrligare.

Blanda hjortron och socker i en kastrull. Låt bären saftar sig en stund. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Häll upp sylten på rena burkar. Jag kokar mina burkar och lock, häller den varma sylten i de heta burkarna och försluter dem direkt.

Fläskpannkaka med hjortronsylt och grädde, är en favorit hemma hos oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela