Älgfärsgryta med kardemumma
Den här snabblagade köttfärsgrytan är en favorit hemma hos oss. Det är kardemumman som gör den speciell i smaken. Mamma lagade den på slutet av 1970-talet, och då kallades den för "Orientalisk köttfärsgryta". Det kanske var just för kardemummans skull. Jag har ändrat lite i receptet, men grunden är densamma.
Recept
2 morötter
5 dl vitkål
300 g älgfärs
Rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 krm kardemumma
1 msk kinesisk soja
2 msk grov senap
1 buljongtärning (kött)
1 1/2 – 2 dl vatten
Skala och riv morötterna. Strimla vitkålen. Fräs älgfärsen i olja och lägg i grönsakerna. Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Rör om. Tillsätt pressad vitlök, soja, senap och kardemumma. Rör om. Låt alltsammans koka under lock i 10 min. Rör om då och då under koktiden. Servera med ris eller couscous.
Min mor hade buntvis med recept, samlade genom årtionden. Jag har inte haft hjärta att slänga dem, funderar på att gå igenom samlingen och göra en egen kokbok på temat "nostalgi - recept från min uppväxt".