birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Eget julgodis

Publicerad 2018-12-05 08:00:53 i Allmänt, Dagbok, Mat, Personligt,

(null)

Ett enkelt godis att göra själv är rullar av mandelmassa doppade i mörk choklad och toppade med hackad mandel. Jag arbetade in finmalen saffran i mandelmassan för att ge den en julig smak. Den mörka blockchokladen smälte jag i ett vattenbad. 

(null)

När chokladen har stelnat är det bara att skära rullarna i lagom stora godisbitar och lägga dem i en fin julburk.

(null)

Fudge är gott! Det blev en favorit förra julen och i år gjorde jag den så här:

3 dl strösocker
3 dl grädde
1 dl ljus sirap
100 g smör
200 g mörk blockchoklad
Rivet skal från en apelsin

Koka ihop socker, grädde och sirap på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Rör ibland. Blandningen ska bli 120 grader. Förra året köpte jag en termometer till det momentet, som nu kom till användning igen. Ta kastrullen från värmen och blanda i smöret, chokladen och det rivna apelsinskalet. Häll smeten i en form 20x30 cm klädd med bakplåtspapper och låt den kallna. Skär sedan i lämpligt stora bitar.

(null)

Sedan kan man roa sig med att slå in varje bit fudge i smörpapper, och lägga dem i en annan julig godisburk, eller så inte...

(null)

Mina misslyckade havrekakor med After eight på blev goda. Det var en bra idé att lägga en After eight på varje varm kaka och låta chokladen smälta fast, bara inte havrekakorna hade flutit ut och blivit platta (kanske för lite mjöl). Jag gjorde föresten en supergod efterrätt på dem tillsammans med hjortronsylt och vispad grädde. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela