birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Enrisrökt sik á la Suddesjaur

Publicerad 2018-10-27 09:00:53 i Allmänt, Dagbok, Mat, Personligt,

(null)

I höst har vi lagt ut nät flera helger i rad i Suddesjaur. Det innebär att vi har både rökt sik och sikrom i frysen, men först måste det avsmakas. Nyrökt sik på ljusugnsbröd är bland det godaste som finns. 
 
(null)

En av de bästa investeringar vi har gjort, är att köpa rökgrillen Apollo AS300K. I den har vi rökt fisk, räkor, sidfläsk, älgkött, och till och med Västerbottensost.

Enrisrökt sik
Efter att siken är fjällad och rensad bör den frysas ett dygn före rökning ifall det skulle finnas parasiter i fisken. Fisken tinas sedan och läggs i saltlag i fem timmar. Saltlagen görs på ett kilo salt till fem liter vatten. Vi sköljer inte av fisken när den tas upp ur lagen, men vill man ha den mindre salt, kan man göra det.

Vi tänder vår Apollorök med grillbriketter i botten. Vi använder inte rökbaljan, utan lägger enriset direkt på glöden. Rökningen sker vid en temperatur på hundra grader. Enris matas på allteftersom. Rökningen brukar ta 40-45 minuter beroende på kolkvalitet. Det lönar sig att köpa dyrare kol. Använd stektermometer i den största fisken och när den har kommit upp i en temp på 50 grader är all fisk klar.

(null)

Vi vaccumpaketerar all rökt fisk, vilket ökar hållbarheten i frysen. Det har varit roligt att både kunna ge bort och sälja fisk i år, men nu är det i färdigfiskat, om vi inte får för oss att pimla i vinter. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela