Skogens guld blir paj

Myrmarker kan vara vackra, särskilt när de producerar skogens guld - hjortronen. Vi har en "egen" liten myr i Suddesjaur dit vi alltid beger oss i hjortrontider. I år trodde vi inte att det skulle bli några bär på grund av den varma och torra sommaren,
men som tur var hade vi fel. Blommorna hade klarat sig från frosten. Det fanns gott om bär, en rikedom!

Hjortronet kallas för bär, men består egentligen av flera stenfrukter. Frukten är rik på C-vitamin. Snatter, snattren, snotter, snåtter och snåttren är dialektala namn för hjortron i Norr- och Västerbotten. I Dalarna benämns de passande för
solbär, som även kan avse svarta vinbär.
Först kollade vi läget och det lyste rött på myren. Ibland har det hänt att någon har varit där tidigt och plockat rent före oss, men sådant är livet. Det är synd att hjortronfeber kan leda till att bären plockas omogna. Vi har själva gjort oss skyldiga till det något år, men gör inte om det. Hjortronen blir inte lika goda av att ligga på brickor och mogna inomhus.

I år hade vi is i magen och väntade tills bären blev helt guldgula. Vi kallar det för mylta när hjortronen är riktigt mogna, på
gränsen till övermogna. Det är de bästa bären att koka sylt på. Hjortronsylt är lätt att koka. Receptet hittar du här. Jag brukar minska sockermängden något.

Jag bjöd kvinnorna i Suddesjaur på hjortronpaj när vi hade symöte i somras. Den är verkligen läcker! I helgen ska vi få besök av goda vänner från förr. Det var flera år sedan vi sågs och det känns varmt i hjärtat att
tiden har läkt såren. Det blir fint att bjuda dem på hjortronpaj till efterrätt, till varmrätt blir det grillad älgfilé.
Receptet på pajen hittar du här. De kallar den för hjortronkaka. Jag tänker servera både vispad grädde och vaniljsås till.