birgittasuddesjaur.blogg.se

Vardagsliv och utblickar, smått och stort. Allt mellan himmel och jord, men inget nytt under solen. Personligt i ord och bild av en stadsbo som flyttat ut i glesbygden.

Soluppgång och älgköttsoppa

Publicerad 2018-10-22 13:43:25 i Allmänt, Dagbok, Mat, Personligt,

(null)

Mannen steg upp halv fem i morse för att åka till Piteå och en ny utbildningsvecka. Jag kunde inte somna om, utan gick ut med Zigge och fick först uppleva en underbar stjärnhimmel, och några timmar senare en gudomlig soluppgång.

(null)

Zigge poserade fint i det rosaskimrande gryningsljuset.

Igår paketerade vi både sik, sikrom och älgkött. Att fylla frysen med närproducerat är en rikedom för en glesbygdsbo. Den här hösten har vi även gott om hjortron. Nästa år funderar jag på om jag ska lära mig plocka svamp. Jag kan kanske hänga med min granne Sylvia ut i skogen. Hon tar reda på det mesta som naturen ger. 

Det känns hållbart och meningsfullt att laga mat med råvaror som kommer från Suddesjaur, och vad passar bättre en oktoberdag än en värmande älgköttsoppa?!

(null)

Det doftar ljuvligt i hela huset! Jag kokar inte soppan efter något speciellt recept, utan mer på känn och efter det jag har hemma. Jag kokar dock alltid älgköttsoppa på ben med mycket kött på, så att jag får en mustig buljong som bas.

Älgköttsoppa
Först kokar jag älgbenen i vatten som täcker dem. I vattnet har jag salt, vitpepparkorn och lagerblad. Jag skummar av och låter det koka i minst en och en halv timme. När det har kokat klart tar jag upp benen och silar av buljongen. Jag rensar bort köttet från benen och skär det i bitar, lägger det i buljongen (och förstärker den med ett par buljongtärningar om det behövs, smaka av innan!).

(null)

De här grönsakerna har jag hemma. Kålrot saknas, men det blir soppa ändå.

Jag hackar morötter, palsternacka och rotselleri grovt och lägger i buljongen tillsammans med köttet. Det får koka i cirka 15 minuter. Den strimlade purjolöken lägger jag i när det är ungefär fem minuter kvar. Jag smakar av igen och kryddar på om det behövs.

Det är alltid min man som gör klimp av mjöl, salt och vatten när han är hemma, men nu tänker jag passa på att göra en mer exklusiv variant som jag läste om på viltmat.nu

Västerbottensklimp
(4 portioner)
dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 dl fint riven västerbottensost
1  st ägg
Salt

Jag halverar receptet, eftersom jag kokar en liten sats till mig själv den här gången. Sedan gör jag som min man brukar göra klimpen; blandar  ihop alla ingredienser till en fast smet, formar klimpen med sked och klickar ner i den varma soppan, och sjuder den ett par minuter till. 

Nu har jag en mumsig soppa att värma mig med efter dagens hundpromenader!                

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2018-10-22 20:22:42

Mums!!!!👍

Svar: Ja, klimp med ost i var en höjdare!
Birgitta Öhlund

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela