Skogens guld

En skopa guld, ett värdefullt fynd. Hjortronen har blivit mer eftertraktade för oss nu när vi bor i Suddesjaur på heltid. Vi bevakar dem och vill gärna vara först på vårt hjortronställe.

Hjortron, som inte är ett bär utan tillhör stenfrukterna, innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker dagsbehovet. De innehåller dessutom fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten.

Det blev inget guldår på hjortronfronten, men ca 5 liter lyckades vi i alla fall skrapa ihop på den lilla myren. Ifjol plockade vi nästan det dubbla. Den kalla och blåsiga försommaren for illa med blommorna i år.

Jag har kokat sylt på nästan alla bär i år, efter ett enkelt klassiskt recept.
- 1 kg hjortron
- 500 g syltsocker eller vanligt socker
Minska mängden socker, om du vill ha en syrligare sylt. Jag gjorde två olika syltkok, ett sötare och ett syrligare.
Blanda hjortron och socker i en kastrull. Låt bären saftar sig en stund. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Häll upp sylten på rena burkar. Jag kokar mina burkar och lock, häller den varma sylten i
de heta burkarna och försluter dem direkt.
Fläskpannkaka med hjortronsylt och grädde, är en favorit hemma hos oss.